2013. december 13., péntek

Motiváló zenék tanuláshoz

Kevesen tudják, de a zene is komoly szolgálatot tehet a tanulásban. Arról van ugyanis szó, hogy az agyunknak van egy része, az agytörzs, amit "hüllőagynak" is szoktak csúfolni. Teszik ezt azért, mert ez az idegrendszeri fejlettségi szint a hüllőkre jellemző. Az agytörzs - ha most nagyon le akarom egyszerűsíteni - voltaképpen az életben maradásért felel. Az a dolga, hogy vészhelyzetben kikapcsolja az agy gondolkodó, fejlett részét, és menekülésre fogja, ha jön a tigris.

A probléma azonban az, hogy ezt a kedves szokását akkor is képes gyakorolni, ha tanulásról van szó. A legtöbb diák esetében a tanulás, különösen az otthoni tanulás, rengeteg negatív érzéssel párosul. Ilyenkor voltaképpen a "hüllőagyunk" veszélyben érzi magát (jön a matekszörny), és bizony kikapcsolja, de minimum blokkolja az agykérek (a nagyon is emberi agy) gondolkodó részét. Azaz aki utál tanulni, ennek következtévben garantáltan gyengén teljesít, amitől persze még jobban fog utálni tanulni, és így tovább, végtelenségig.

Ilyen helyzetekben a legjobb módszer, ha megnyugtatjuk a bennünk lakó krokodilt, hogy "minden rendben, nem bánt a matek, relax, csak dőlj hátra és engedd, hogy az agykérek dolgozzon!" Erre pedig kiváló eszköz a zene!

Olyan zenét keressünk, ami jó érzéssel tölt el, felvidít, felpörget. Ime néhány, amit én nagyon szeretek.

Besh O'Drom - Tortapapír



Aztán ha ez kevésnek bizonyulna, akkor mindig segít önmagam motiválásában Mary Poppins. Tudom, kicsit ciki és gyerekes, de akkor is, ő a világ legjobb dadusa, ki tudna jobban megnyugtatni a feladataimat illetően, mint ő!



Aztán legyen itt egy dal a "ez nagyon beteg, de nem megy ki a fejemből" kategóriában. Szintén képes felvidítani, bármikor hallom!



Most jönnek a nehézbombázók. Elsőnek már a címe is beszédes, Feeling Good!



És a legvégére a vészhelyzetekre tartogatott videó, amit az államvizsgák, szigorlatok és érettségik legsötétebb óráiban használok. Azt hiszem, talán egy farmer reklám, de nekem jó szolgálatot tett.

1 megjegyzés:

  1. A legutolsó videóban a zene Vivaldi négy évszakjából, a Nyárból van.

    VálaszTörlés