2012. augusztus 29., szerda

Ppt - egy jóbarát és ellenség

Bizony. Vannak, akiket megnyugtat, vannak, akik idegesek lesznek tőle, egy azonban biztos: ppt-val kísért előadást tartani messze nem olyan egyszerű, mint azt bárki gondolná. Mert az egy dolog, hogy a slide-ra sok mindent oda lehet írni, de tudjátok olyan ez, mint a színészmesterség: hiába a szó szerinti szövegkönyv, ahhoz, hogy elhiggyem, a színész tényleg szenved vagy boldog a színpadon, azt előadni is tudni kell.

Kezdjük rögtön azzal, hogy eloszlatunk néhány közkeletű tévhitet, már ami a ppt-t illeti!

Tévhit nr. 1: Minél több a szöveg, annál jobb! Orbitális tévedés. Garr Reynolds arról ír (többek között) könyvében, a preZENtációban (Garr Reynolds (2008): preZENtáció, HVG Könyvek, Budapest), hogy az ember akkor képes a legkevesebbet megjegyezni egy prezentációból, ha sok a diákon a szöveg.

Tévhit nr. 2: Egy helyes kutya/cica/kisgyerek képe bármilyen diasort feldob! Óóó, nem. Nagyon nem. A diád lehet eredeti, kreatív, de giccses és közhelyes inkább ne!

Tévhit nr. 3: Azért van az animáció, hogy használd! Az igazán ügyes előadók a mondandójukkal és nem a programjuk animációjával kápráztatják el a hallgatóságukat. Ráadásul a sok animációba könnyen belegabalyodik az ember, nem tudja, hol van egy-egy dia vége...summa summarum nem praktikus. Én a kusszon föl, tünjön elő, forduljon oda az egész híve vagyok.

Tévhit nr. 4: Ha jól teleírom a diáim, akkor elég ha elmondom, ami ott van! De akkor minek mondod el, ha ott van?! Épp azért állsz ki, épp azért mondod el, hogy több legyen a prezid, mint egy olvasmány.

Tévhit nr. 5: A világon csak a Power Point létezik! Sajnos ez sem igaz egy ideje már, sőt, késedelmi meglepetésként meg is mutatok egy nagyon hasznos prezentációs barátot, a prezi.com oldalt, ami nem mellesleg az egyik legizgalmasabb magyar startup.

Mennyi szöveg az elfogadható?
Erre nehény egyértemú választ adni. Elmondom, hogy miért. Egyrészt van az esztétikum és a modern pszichológia, amely azt mondja, hogy összesen - ide figyelj - 7, azaz hét darab szó, ennyi szerepelhet egy dián, de ha lehet, akkor még ennyi se. Mert ennél több már zavaró, nehézzé teszi a befogadást és a megértést. Ennél több már komoly olvasást igényel, ami elvonja a közönség figyelmét az előadóról, Rólad, és ügye egy prezi esetében éppen ellentétes volna a cél.
De ugyanakkor ott a másik faktor, a tanár, oktató, aki ritkán preziguru is egyben, így Te bármennyire is igyekszel trendi lenni, lehet, hogy elvárja a infógazdag, igazi közoktatási prezit.
Két dolgot tehetsz. Egyrészt megteszed azt, amit a tanár kér, ez esetben a nemjó prezit, és szentül megfogadod, hogy többet nem csinálsz ilyet.
A másik dolog, hogy konszenzusra jutsz, csinálsz egy elfogadható prezit, nem több, mint hét szóval per dia és e mellé egy handout is. A handout voltaképpen egy kivonat, amit az előadás végeztével odaadhatsz a hallgtóságodnak (az egyetemisták amúgy nagyon hálásak az ilyesmiért). Ennek a verziónak az előnye, hogy a ppt-d nem vonja el a hallgatóság figyelmét, miközben ha sok a mondanivalód, akkor az sem vész el. Nagyon gonosz és megátalkodott az a tanár, akinek ez sem jó.

Milyen legyen egy prezentáció struktúrája?
Na itt sincs szentírás, inkább csak alapelvek. A szakik azt mondják, nyolc másodperced van, hogy megfogd a hallgatóságod. Ha ebben az első nyolc másodopercben nem mondasz, mutatsz semmi érdekeset, akkor bele se kezdj. Naha én, a SpeckoPed egyszemélyes különítménye ennyire radikálisan nem is gondolom, mégis van ebben valami megfontolandó!
Egyébként egy blogbejegyzés már szól erről a témáról, csak újra ezt tudnám elismételni. Kezdetnek jó egy kép, egy vicc, történet, bármi, ami érdekes és megfogja az emberek figyelmét.

Animáció?
Felejtős. Ne kússzon, csússzon, pörögjön egyesével minden, mert:
- eléggé fárasztó és a géphez köt, ha minden egyes szóért kattintanod kell,
- kimerítő követni,
- könnyen elfelejtheted, mikor és hol ér véget egy dia, össze-vissza kattingatni előre és vissza pedig nagyon amatőr,
- mondom, inkább a mondadóddal, mint az animációkkal.
Én amúgy van, hogy egyáltalán nem is használok, szépen jöjjenek azok a diák egymás után.

Akkor most szabad olvasni a monitorról?
Persze hogy szabad, de nem ajánlott. A prezentáció ne feledd, nem irodalmi felolvasás, sokkal inkább előadás. Inkább készíts külön jegyzetet (vagy handoutot) és abból puskázz (de ne olvass). Amúgy aranyszabály, hogy a prezit otthon mindig el kell próbálni, legalább egyszer! Ilyenkor látod, hogy mennyire működik a ppt-d, mikor kell kattintani és legfőképp, hogy mennyi ideig tart. A prezentáció tartás egyik fontos szabálya, hogy tartsd az időkeretet.

És a képek jöhetnek?
Igen, igen és IGEN! Sőt, jöjjenek! Egy kép felér ezer szóval. De csak akkor, ha célja és értelme van. Csak úgy ne. Ez különösen igaz, ha egy kiskutyás/kiscicás/kisgyerekes/kisbármilyen képről van szó, kivétel persze, ha ezekben a témákban tartasz előadást.

A pszichológiai faktor
Egy biztos, az emberek többsége retteg a nyílvános megszólalástól és ez alól egy prezi megtartása sem kívétel. Egy előadásra nem csak materiálisan, hanem lelkileg is készülni kell. Az persze nagyon egyéntől függő, hogy mi nyugtat meg. Engem pölö az, ha többször elgyakorlom előtte. Nem szerencsés mereven a fal egy pontját bámulni, inkább beszélj a közönségedhez.
Ami még segíthet, ha végiggondolod, hogy gondolhatnak a másik oldalon, értem ezalatt a közönség oldalán. Mit gondolnál, ha mondjuk egy előadó belegabalyodik a mondanivalójába? Azt, hogy rossz, csúnya, gonosz és hiteltelen? Húzzon haza? Dehogy, ha leköt a téma, lehet észre sem veszed. Szóval mielőtt teljes a para és a pánik, gondold végig, vajon közönségként te mit tartanál cikinek?! (Az utóbbi tanács nem ajánlott nagyon kritikus szemű olvasóimnak!)

És akkor van élet a Power Point után is?
Van bizony! Az én egyik kedvencem a prezi.com, ami egy magyar fejlesztésű oldal. A lényege, hogy online tudsz fantasztikus preziket készíteni, nagyon más struktúrában, mint a power pointban. Itt gyakorlatilag egy végtelen papírlapod van, amin kedved szerint nagyíthaszt, kicsinyíthetsz és mutathatsz meg tartalmakat. Az oldalra regisztrálni kell. Az elkészült preziket flash fájlok formájában le is lehet tölteni, de elérhetőek a neten is, és természetesen meg is oszthatóak. Nem fárasztalak benneteket a részletekkel, fedezzétek fel magatoknak! De azért megmutatok egy prezit a saját gyűjteményemből, amit mát elég régen tartottam az országos retorika versenyen a disputáról.

Egy oktató film a prezi.com használatáról:
 
És a prezentációm, egy kicsit régi, még 2011-ből való.